BSB bij KMar
De Brigade Speciale
Beveiligingsopdrachten
De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) is een marechaussee-eenheid die wordt ingezet voor snel en specialistisch optreden. De hoofdtaak van de BSB is de beveiliging van hoogwaardigheids-bekleders, zowel nationaal als internationaal. Ook beschikt de BSB onder meer over observatie- en arrestatieteams. Van de medewerkers wordt veel improvisatie en teamspirit geëist. Het personeel dat een gerichte training heeft gevolgd, is voor een breed scala opdrachten inzetbaar, variërend van het binnendringen van gebouwen tot het beveiligen van objecten en personen.
Persoonsbeveiliging
Dit betreft voornamelijk de (persoons-)beveiliging van ambassadepersoneel; o.a. buitenlandse (militaire) attachees. Deze VIPpers (zoals ze ook genoemd worden) werken nauw samen de DBB (Dienst Bewaken en Beveiligen) van de Nationale Politie.
Observatie
Stelselmatige observatie houdt niets meer of minder in dan het heimelijk waarnemen van personen teneinde (ten dele) inzicht te krijgen in diens persoonlijke levenssfeer. Vaak gaat dit gepaard met het 'tappen' (afluisteren) van de telefoon(s) van het subject.
Observatieteams van de BSB gebruiken bij dynamische observatie onopvallende auto's (voertuigen zonder bijzondere aanpassingen) om te volgen, vanuit te fotograferen of te filmen. Statische observatie gebeurt vaak vanuit een (of een aantal) vaste objecten, van waaruit een subject (persoon) bekeken wordt.
Bijzondere opdrachten
Het takenpakket van de afdeling bijzondere opdrachten bestaat onder andere uit het beveiligen van politici, diplomaten en veroordeelde criminelen onder zware levensbedreiging. Ook is ze aangewezen om andere speciale taken uit te voeren in opdracht van de staat.
Arrestatieteam
Het arrestatieteam (Aanhoudings en ondersteuningsteam AOT) van de BSB wordt ingezet om in levensbedreigende en tactisch moeilijke situaties in actie te komen, zoals het aanhouden van vuurwapengevaarlijke criminelen, het overmeesteren van springers (personen die op het punt staan zelfmoord te plegen), het verrichten van specifieke werkzaamheden op hoogte en het onderhandelen dan wel in actie komen tijdens een gijzeling.

BSB-opleiding
De opleiding bij de Brigade Speciale Beveiligings-opdrachten van de Koninklijke Marechaussee is fysiek en mentaal pittig en kent flink wat uitdagingen. Gijs rondde die training bijna 1 jaar geleden af. Hij vertelt over zijn ervaringen en beweegredenen bij de eenheid te gaan werken.
“Van die spookverhalen over de BSB-opleiding bleek niets waar te zijn. Ik had het veel zwaarder verwacht. Als je fit bent en je kop erbij houdt, is het goed te doen. Ik moest wennen aan het groene aspect, maar kon die omschakeling gemakkelijk maken. Andersom moesten 'groene' collega’s wennen aan onze blauwe wereld. Het leukste aan de opleiding vond ik het hechte groepsgevoel. We waren met 9 heel verschillende mensen, dan is het belangrijk dat je jezelf laat zien en durft door te pakken. In de cursus wisten we goed wat we aan elkaar hadden, we hebben het ontzettend goed en leuk met elkaar gehad.
“In de praktijk leer je
toch het meest.”
Voor ik bij de BSB aan de slag ging, heb ik gewerkt als beveiliger bij de planton van de BSB. Toen ging het kriebelen. Ik heb de opleiding nu bijna jaar geleden afgerond en toen begon het pas echt. Mijn eerste korte klus in het buitenland zit er inmiddels al op. In de opleiding krijg je alle handvatten, maar in de praktijk leer je toch het meest. Ik hoop op korte termijn een langere uitzending te draaien. Ik wil bij de BSB zoveel mogelijk ervaring op verschillende plekken opdoen.”
Wil je meer weten over het het werken bij de Marechaussee? Klik dan hier.