Bommetje!
Meekijken met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.
Je hebt het werk van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) vast weleens op tv voorbij zien komen. Deze specialistische eenheid staat 24 uur per dag klaar om explosieven op te sporen en te ruimen. Dit gebeurt wel 2.500 keer per jaar.

Ter land...
Van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog en geïmproviseerde (vuurwerk)bommen, tot verdachte pakketjes op treinstations en luchthavens: er is niets wat de EOD niet aankan.
De militaire explosievenruimers doen hun werk in speciale bommenpakken en worden daarbij vaak geassisteerd door robots met camera’s, grijparmen en wapensystemen. Ook zet de EOD geregeld speurhonden in die al snuffelend hun omgeving uitkammen en explosieven detecteren.
De EOD ruimt niet alleen explosieven in Nederland, maar ook tijdens missies in het buitenland. Vaak gaat het dan om geïmproviseerde explosieven, ook wel improvised explosive devices (IED’s) genoemd. Met name in Afghanistan vormden deze bommen een groot gevaar.
En ter zee
De EOD ruimt ook explosieven die zich onder water bevinden. In de Noordzee liggen bijvoorbeeld nog tienduizenden mijnen en bommen die een gevaar kunnen vormen voor vissers. Deze explosieven worden geruimd door duikers. Hiervoor gebruiken ze speciale spullen, zoals duik- en sonarapparatuur.
Het onschadelijk maken van een bom onder water is geen dagelijkse praktijk: in de afgelopen tien jaar is het hooguit zo’n drie of vier keer gedaan. Daarom worden onderwaterbommen vaak voorzichtig uit het water gehesen en net als ‘normale’ explosieven tot ontploffing gebracht op een speciaal daarvoor aangewezen plek op het vaste land.
Interessant artikel? Ontdek dan ook het werk van de Pantsergenie.