Kantel je scherm om
DefMag te bekijken.

Loading...

Terug Activeer navigatie
Activeer navigatie

Megamagazijn in Woensdrecht

De opslagplek van onderdelen van de F-35.

Dit jaar heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt dat Nederland vanaf 2020 de reserveonderdelen van álle F-35’s in Europa mag opslaan. Een paar dingen die je moet weten over deze megadeal.

Wat?

De F-35 (ook wel de Joint Strike Fighter genoemd) is het nieuwe Amerikaanse jachtvliegtuig dat in Nederland de F-16 opvolgt. Nederland heeft op dit moment twee F-35’s in eigendom. Vorig jaar waren de twee toestellen hier voor een proefvlucht. De rest moet officieel nog worden aangeschaft; dat gebeurt de komende jaren. In totaal wil Nederland 37 toestellen kopen, waarvan er 5 in Amerika blijven voor trainingsdoeleinden. Alle Nederlandse F-35’s moeten in 2024 operationeel zijn en in Nederland gestationeerd.

Waar?

De onderdelen worden opgeslagen in een megamagazijn van de Koninklijke Luchtmacht op het Logistiek Centrum in Woensdrecht (LCW). Vanuit hier worden de onderdelen verpakt en verstuurd naar andere Europese landen. De opslag en verzending van de soms zeer geavanceerde en kostbare onderdelen is een complexe en gevoelige logistieke operatie. Omdat het vervoer ook via de lucht plaatsvindt, krijgt het LCW ook een post op Schiphol.

Waarom?

De komst van de onderdelen naar Woensdrecht is goed nieuws. Het levert naar verwachting enkele honderden miljoenen aan extra omzet op voor de Nederlandse logistiek- en distributiesector. Daarnaast geeft de deal een flinke impuls aan de werkgelegenheid in de regio: op het logistiek centrum in Woensdrecht zal een flink aantal extra mensen nodig zijn.

Wil je meer weten over logistiek bij Defensie? Ontdek het hier.
Vorig artikel Volgend artikel