Skills
& drills
Oefenen heeft heel wat
voeten in de aarde.
Militairen oefenen vaak, zodat ze voorbereid zijn als het er écht op aankomt. Oefeningen vinden
plaats
in Nederland of in het buitenland en kunnen een paar uur tot soms een paar weken duren. De Very High
Readiness Joint Taskforce (VJTF) gaat bijvoorbeeld geregeld op oefening. Deze eenheid is de snelst
inzetbare reactiemacht van de NAVO en bevat heel wat Nederlandse militairen.
Wat is er nodig voor zo’n oefening en wie gaan er allemaal mee?
Logistieke operatie
Ik ga op reis en neem mee… Elke oefening is een lastige logistieke puzzel. De juiste voertuigen, alle benodigde wapens en voldoende voedsel, munitie en brandstof: tijdens een oefening mag het de militairen aan niets ontbreken. Gelukkig zit de logistieke dienst hier bovenop en zorgt deze ervoor dat niemand iets vergeet.

Overal onderdak
Op oefening moet er natuurlijk ook geslapen, gedoucht en gegeten worden. De mannen en vrouwen van de Genie bouwen met de juiste tools zó een militair kamp op. Dit kunnen ze op alle ondergronden en onder alle omstandigheden. Kan niet bestaat niet: genisten zijn meesters in improviseren.


Omgeving in kaart
Voordat de oefening kan beginnen, wordt de omgeving verkend. De daarvoor opgeleide eenheden checken de bodemgesteldheid, breedte van de wegen, sterkte van de bruggen en aanwezigheid van boobytraps. Dat gebeurt te voet, maar ook vanuit de lucht. Ook vliegtuigen en helikopters, inclusief vliegers en loadmasters, moeten dus vaak mee op een oefening.
Onmisbare
technici
Waar er geoefend wordt, gaat er soms ook iets kapot. Gelukkig beschikt de NAVO-flitsmacht op zulke momenten over vakkundige technici die wel raad weten met muurvaste moeren, kapotte rupsbanden en sputterende motoren. Even zwoegen en weer door!

Geneeskunde
in het veld
Niet alleen tijdens een missie, maar ook tijdens een oefening kunnen gewonden vallen. De combat life saver, de moderne naam voor een militaire gewondenverzorger, mag daarom nooit ontbreken. Hij stopt de bloeding, checkt alle vitale functies zoals hartslag en ademhaling en zorgt ervoor dat de gewonde op een veilige plaats belandt.

Klaar voor
het gevecht
Waar zit de vijand? Misschien in de bosrand, of toch verderop achter die heuvel? De mariniers kijken
goed om zich heen, wapens in de aanslag om bij een eventueel contact meteen te kunnen reageren.
De oefening verloopt vloeiend: dankzij de samenwerking op grote schaal kunnen ook de militairen die
vooropgaan in de strijd hun skills in de praktijk brengen.

