Kantel je scherm om
DefMag te bekijken.

Loading...

Terug Activeer navigatie
Activeer navigatie

Niet voor één gat
te vangen

Hoe boort de Genie naar water?

Niet voor één gat te vangen. Het zou zomaar het motto kunnen zijn van het waterboordetachement van de genie. Daar waar nodig slaan ze een waterput. Of het nou is voor de eigen troepen in diverse missiegebieden zoals Afghanistan of Mali of als onderdeel van wederopbouw in conflict- en rampgebieden.

Om naar water te boren, heb je trouwens water nodig. Zo’n 15 kuub bij de start van de klus en voor iedere boormeter nog eens 1 kuub, anders stort je boorgat in.

Boren

Met de speciale boorinstallatie, kunnen de genisten ieder soort ondergrond te lijf gaan.

Filtersleuven

Nadat het gat geboord is worden speciale pvc-pijpen, voorzien van filtersleuven, ruw opgeschuurd om ze aan elkaar te kunnen lijmen.

Lijmen

De pvc-buizen worden met speciale, zeer snel drogende lijm aan elkaar gelijmd.

Stutten

Nadat de lijm is opgedroogd, worden de pijpen in het boorgat naar beneden gelaten. Daaromheen wordt speciaal (gecertificeerd) zand gestort om het geheel op zijn plek te houden.

Ingebruikname

De nieuwe waterput gaat wel tot 30 jaar mee en vormt zo een belangrijke bron van drinkwater voor de plaatselijke bevolking.

Ieder gat is anders

Defensie kan waar ook ter wereld helemaal zelfvoorzienend een gat maken, welke techniek daarvoor ook benodigd is. Theoretisch kan er wel tot 500 meter diep geboord worden, natuurlijk altijd afhankelijk van de lokale situatie en de grondsamenstelling ter plekke. Ieder gat is anders.

Meer weten over Bouwen bij Defensie? Ontdek hier meer.
Vorig artikel Volgend artikel