Vier, zes, acht
of geen wielen
Rijden in een Boxer of tientonner.
Een belangrijk onderdeel van onze logistiek is om spullen van A naar B te krijgen. Denk aan mensen, materieel, voedsel, brandstof en munitie. Daarvoor beschikken we binnen Defensie over uiteenlopende voertuigen, variërend van een stoere pick-up truck tot een amfibisch rupsvoertuig.
Speciale rijopleiding
Je zult begrijpen dat je meer nodig hebt dan je rijbewijs B om onze bijzondere voertuigen te kunnen besturen. Binnen Defensie is het daarom mogelijk om, als dat nodig is voor een functie, aanvullende rijbewijzen halen. Bijvoorbeeld het ‘groot rijbewijs’ voor chauffeur vrachtauto of chauffeur pantservoertuigen. Defensie betaalt deze rijopleidingen die bij onze interne rijopleidingscentra gevolgd kunnen worden.
Maar wat mag je nu besturen?
Bekijk hieronder welke krachtpatsers jij straks misschien wel gaat besturen:

De Viking BV S10 is een amfibisch en gepantserd rupsvoertuig, dat zich op alle soorten ondergrond kan voortbewegen.

Elk Boxer bestaat uit 2 delen: een standaard rijden onderstel en de daarop gebouwde missiespecifieke-module.

De Pantserhouwitser 2000NL is het belangrijkste doelbestrijdingsmiddel van de gemechaniseerde brigade. De 8 cilinder dieselmotor met 736kW zorgt voor een topsnelheid van 62 km/u. Snel rijden is dan ook niet het doel, snel kunnen vuren wel.

De Bushmaster is een gepantserd wielvoertuig voor patrouilletaken tijdens een missie in een uitzendgebied. De 6-cilinder turbodiesel motor heeft 300 pk en een rijbereik van 1.000 km met een maximumsnelheid van 120 km/u.

De LSV is een open wagentje dat gebruikt wordt door de Luchtmobiele Brigade van de Landmacht. Hij biedt plaats aan 2 militairen en wordt onder meer ingezet voor het vervoeren van verbindingsmiddelen, gewonden, antitankwapens en bijbehorende munitie.

Het Scania-Wissellaadsysteem, een vrachtauto bestemd voor het vervoer van standaard of flat rack containers. Met de draagarm worden er ladingen tot wel 16.500 kilo op de vrachtwagen gezet en vervoerd.

De Amarok pick-up truck is onmisbaar geworden voor de mobiliteit van Defensie, bedoeld voor het vervoer van personen, persoonlijke uitrustingen en vracht in de vredesbedrijfsvoering.

Het Combat Vehicle 90 (CV90) is het infanteriegevechtsvoertuig van de landmacht. Onder de motorkap ligt een motor met 810 pk, om het 30 ton wegende voertuig voort te bewegen. 3 bemanningsleden en maximaal 7 infanteristen kunnen meerijden in de CV90.

De Fennek is een licht bewakings- en verkenningsvoertuig, dat beschikt over een goede terreinvaardigheid. De Fennek is uitgerust met een laserafstandsmeter, een met lichtgevoelige chip die beelden omzet naar digitale informatie en een warmtebeeldkijker die zicht geeft in het donker.

De Liebherr FKM hijskraan wordt ingezet bij de diverse overslag-, sleep- en takelwerkzaamheden die de genie uitvoert. Met zijn 7,7 meter lengte en gewicht van bijna 16.000 kilo zal het je niet verbazen dat er een dikke, luchtgekoelde V10 motor in de Liebherr zit.

Binnen Defensie zijn er 5 typen Mercedes-Benz 290 GD terreinwagens in gebruik, ieder voor verschillende doeleinden: goederenvervoer, personenvervoer, gewondentransport of commandovoering en luchtverdediging.

De YPR-765 is een licht pantservoertuig, lange tijd het standaard gevechtsvoertuig voor de pantserinfanterie, nu alleen nog in gebruik bij de Marechaussee.
Ben je geïnteresseerd in nog meer informatie over onze voertuigen? Klik dan hier. Wil je meer informatie over logistiek bij Defensie? Ga dan hier naartoe.