Kantel je scherm om
DefMag te bekijken.

Loading...

Terug Activeer navigatie
Activeer navigatie

Winterklaar

Mariniers: voorbereid op álle omstandigheden.

Het Korps Mariniers is een snel inzetbare, lichte infanterie-eenheid die gespecialiseerd is in militaire operaties vanaf het water op het land of andersom. Als Marinier neem je deel aan internationale vredesoperaties. Binnen 48 uur kun je overal ter wereld worden ingezet; het is dan ook belangrijk dat je altijd klaarstaat voor uitzending. Fysiek en mentaal moet je op alles voorbereid zijn.

Trainen
in de ijzige kou

Mariniers doen dan ook veel aan sport en lichamelijke oefening en trainen in de meest uiteenlopende omstandigheden. Op het water en in de bergen, in vochtige hitte en de ijzige kou. Hiervoor reizen de mariniers af naar winterse landen zoals Noorwegen, waar ze leren te overleven, zich te verplaatsen en te vechten onder arctische condities.

Prioriteiten stellen

In extreem koude gebieden is het weer een extra vijand. Het is daarom van belang dat je in een overlevingssituatie prioriteiten kunt stellen. Als marinier denk je in elk geval als eerste aan de volgende zaken:

 1. Onderdak
 2. Vuur
 3. Water
 4. Voedsel

Goed uitgerust

Je hoofd, voeten en handen zijn kwetsbaar en snel vatbaar voor de kou. Alleen je hoofd al is verantwoordelijk voor het verlies van 50 tot 80% van je lichaamswarmte. Mariniers kunnen daarom niet zonder goede handschoenen, skischoenen, een waterdichte jas en gelaatsbescherming zoals een bivakmuts. Om hun lichaamswarmte beter vast te houden, dragen ze hun kleding bovendien in lagen.

Klik op de bolletjes voor meer informatie.
 1. Laplanders
 2. Ski's
 3. Sneeuwschoenen
 4. Overjas
 5. Lawineschep
 6. Lawineprikker
 7. Bivakmuts
 8. Waterproof handschoenen
 9. Skischoenen

Verplaatsen

Naast overleven, leren de mariniers tijdens de koudweertraining ook hoe ze zich moeten verplaatsen. Dit doen ze op ski’s, per boot, in een Bandvagn-rupsvoertuig of gewoon te voet op sneeuwschoenen of crampons bij ijzige ondergronden. Naarmate de training vordert, focussen de mariniers zich steeds meer op operationele inzet. Niet vechten om te overleven, maar overleven door te vechten.

Ook Marinier worden? Lees er hier alles over.
Vorig artikel Volgend artikel