Kantel je scherm om
DefMag te bekijken.

Loading...

Terug Activeer navigatie
Activeer navigatie

5

dingen die je
moet weten

Over het Defensie Cyber Commando.

Defensie wordt steeds vaker het slachtoffer van digitale spionage. Deze dreiging wordt ook steeds agressiever en geavanceerder. Met de komst van het Defensie Cyber Commando (DCC) strijdt Defensie niet alleen ter land, ter zee, in de lucht en in de ruimte, maar ook in de digitale wereld tegen vijandelijke partijen.

Operationeel sinds 2017

Defensie Cyber Commando is operationeel sinds dit jaar. Dit betekent onder meer dat de eenheid ook mee kan op missies naar het buitenland.

Tientallen cyberspecialisten

De cybereenheid bestaat uit zo'n tachtig man en beschermt de eigen digitale netwerken, maar kan ook aanvallen uitvoeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om het uitschakelen van computers en wapensystemen, maar ook van hoogtemeters van vliegtuigen.

Speerpunten

Het DCC concentreert zich op drie gebieden van digitale veiligheid:

Verdediging: alle digitale systemen moeten veilig zijn voor aanvallen en spionage.

Inlichtingen: Defensie moet op de hoogte zijn van bedreigingen in de digitale omgeving. Die bedreigingen komen zowel vanuit de eigen systemen (zwakheden en ‘achterdeurtjes’) als van buitenaf. Het Defensie Cyber Commando moet kunnen infiltreren in systemen van derden om informatie over cyberdreigingen te verkrijgen.

Aanval: Defensie kan digitale systemen van tegenstanders aanvallen, manipuleren of uitschakelen. Tegenstanders kunnen andere landen zijn, maar ook (terroristische) organisaties of hackers.

Gestationeerd in Den Haag

Het Defensie Cyber Commando is ondergebracht in de Frederikkazerne in Den Haag. Daar worden later ook de algemene en militaire inlichtingendiensten (de AIVD en de MIVD) gehuisvest.

Grote rol in Cyber Coalition

De eenheid doet ook mee aan de jaarlijkse Cyber Coalition. Tijdens deze belangrijke NAVO-oefening werken honderden cyberexperts uit verschillende landen samen om een gesimuleerde cyberaanval tegen te gaan.

Wil je meer weten over het werken bij de ICT? Klik dan hier.

Vorig artikel Volgend artikel