Kantel je scherm om
DefMag te bekijken.

Loading...

Terug Activeer navigatie
Activeer navigatie

Kolos te water

De Zr. Ms. Karel Doorman
to the rescue.

Orkaan Irma trok in september 2017 over Sint-Maarten en richtte daar een grote ravage aan. Militairen van de Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee hebben noodhulp gegeven, verbindingen hersteld, geholpen bij de evacuatie en zijn ingezet om plunderingen te voorkomen. Ook heeft Defensie haar grootste schip ingeschakeld om hulpgoederen te vervoeren: de Zr. Ms. Karel Doorman.

Kilo’s hulpgoederen

De Karel Doorman is een logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip, ook wel een Joint logistic Support Ship (JSS) genoemd. Onder leiding van de Officier Zeedienst, commandant Sim Schot, voer het 205 meter lange schip in ongeveer twee weken naar het Caribisch gebied met ruim een miljoen kilo hulpgoederen voor Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius aan boord. De lading liep sterk uiteen; van schoolmeubilair, tenten en zendmasten tot kiepvrachtwagens, bulldozers en levensmiddelen. Dat paste gelukkig allemaal prima. De Karel Doorman beschikt bijvoorbeeld over een voertuigendek van 2.350 vierkante meter en een hangaar waar wel zes helikopters in kunnen.

  1. Voertuigendek Dit dek van 2.350 m² is groot genoeg voor 35 containers, 14 vrachtwagens, 25 Boxers of 40 terreinvoertuigen.
  2. Hangaar In deze opslagruimte passen 2 Chinook- of 6 NH90-helikopters.
  3. Hospitaal Er is ook een klein ziekenhuis aan boord inclusief 2 operatiekamers, een intensive en medium care-afdeling, ziekenboeg, quarantaineruimte en een tandarts.
  4. Accommodatie De slaapruimtes, het restaurant en de sanitaire voorzieningen zijn groot genoeg voor 300 mensen.
Klik op de bolletjes voor meer informatie.
Baas van het schip

De ontlaadploeg van de Karel Doorman had in eerste instantie rekening gehouden met 36 uur lossen, maar wist de hulpgoederen uiteindelijk in 10 uur tijd op de kade te zetten. Dat lukte zo snel dankzij de goede planning en samenwerking tussen wal en schip. Het reilen en zeilen op een marineschip is altijd de verantwoordelijkheid van een Officier Zeedienst. Hij of zij plant de vaarroute, ontfermt zich over de veiligheid op het schip en maakt beslissingen in gevechtssituaties. Zodat bemanning en goederen altijd zo snel mogelijk van haven naar haven kunnen varen.

Veilig thuis

De Karel Doorman voer op vrijdag 22 november, bijna twee maanden na het vertrek, weer haar thuishaven binnen. ‘Het zeewater is bij Den Helder weliswaar een stuk kouder dan in het Caribisch gebied, maar de ontvangst door familie en vrienden op de kade na 65 dagen en 13.000 zeemijlen (24.000 km) voelt heerlijk warm’, twitterde commandant Schot.

Ligt jouw toekomst ook op zee? Lees hier meer over het werk van een Officier Zeedienst bij de Marine.
Vorig artikel Volgend artikel