Tactiek tegen
de taliban
Het verhaal van Gijs
Task Force Uruzgan was een Nederlandse militaire operatie in de Afghaanse provincie Uruzgan tijdens de Afghaanse oorlog in de periode van 2006 tot en met 2010. Het maakte deel uit van de tevens civiel ondersteunde internationale troepenmacht ISAF in Afghanistan.
Deze International Security Assistance Force was een stationering van militaire NAVO-eenheden uit diverse landen in Afghanistan. ISAF startte in 2001 en werd beëindigd in december 2014, waarbij sommige militairen achterbleven met een adviserende rol in de Resolute Support Mission.
Over Gijs
Gijs wordt op 15 november 1979 geboren te Heerlen. Na het behalen van zijn vwo-diploma start hij met de militair-wetenschappelijke officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. In 2001 wordt hij toegelaten tot de Elementaire Commando Opleiding. Na het behalen van de felbegeerde groene baret volgt de Voortgezette Commando Opleiding.
Vanaf augustus 2002 vervult hij diverse leidinggevende startfuncties bij het Korps Commandotroepen. Tot 2009 is hij vijf keer naar Afghanistan en enkele malen naar Afrika op missies geweest. Op 7 oktober 2009 kreeg hij voor een missie in 2006 de Bronzen Leeuw, de op een na hoogste militaire onderscheiding, uitgereikt door Koningin Beatrix.
Van 2010 tot 2012 was hij beleidsadviseur speciale operaties bij het Ministerie van Defensie in Den Haag. Hierna werd hij als 'burger' consultant bij Deloitte, om in 2013 terug te keren naar defensie.
Op 4 december 2014 ontving Gijs de hoogste dapperheidsonderscheiding die Nederland kent, de Militaire Willems-Orde, uit handen van Koning Willem-Alexander. Deze onderscheiding werd toegekend op grond van zijn optreden in Afghanistan, in de periode van augustus tot en met december 2009. Als commandant Meervoudig Ploegoptreden van Task Force 55 onderscheidde majoor Gijs zich tijdens vele gevechtscontacten met daden die getuigen van moed, beleid en trouw.

We hadden samen een missie. De kameraadschap en het onvoorwaardelijke vertrouwen gaven mij de energie om onder de zwaarste omstandigheden door te gaan.
Afghanistan 6 december 2009
7000 kilometer van huis

Te slim voor de Taliban
Het is begin december als onze eenheid, Task Force 55, zich gereedmaakt voor vertrek richting Nederland. Een deel van onze wapens en uitrusting is zelfs al ingepakt. Op 6 december dient zich echter een ongeplande operatie aan: een kopstuk van de Taliban duikt op en onze eenheid krijgt de opdracht deze leider en enkele andere High Value Individuals (HVI’s) gevangen te nemen. Een zogeheten Deliberate Detention Operation (DDO), waarin elke seconde telt.


Zodra eindelijk de ‘go’ wordt gegeven, druk ik de vliegers en mijn ploegcommandanten nog snel een briefje in de hand met de exacte locatie. De overige teamleden praat ik bij tijdens de vlucht. Om vluchtpogingen van onze targets te voorkomen en in korte tijd zoveel mogelijk woningen te zuiveren, besluit ik twintig van onze operators in de ‘achtertuinen’ van de uitgekozen quala’s te droppen.

De Cougars verplaatsen zich vakkundig en snel naar de landingszone en blijven daarna in de buurt vliegen. Twee Apaches escorteren hen.

Terwijl onze teams in recordtempo de vijf verdachte quala’s doorzoeken, krijgt ik informatie over drie gevluchte personen. Een Apachepiloot bevestigt dit beeld. Onmiddellijk besluit ik tot een vervolgoperatie. Ik formeer een klein team van operators en klim in een van de Cougars, die naar de locatie vliegt waar de vermoedelijke HVI’s zich schuilhouden. Door middel van een tactische berglanding worden we bij het nieuwe doel afgezet, slechts enkele kilometers van de quala’s beneden.

De duisternis valt inmiddels in en het feit dat we in onbekend terrein zijn beland, maken de operatie bijzonder lastig. Begeleid door de radio en sensoren van de Apache klimmen we de heuvel op. De HVI’s zijn volledig verrast en we nemen twee van de drie gezochte personen alsnog gevangen. Simultaan aan deze aanvullende opdracht nemen onze operators in het dorp acht personen krijgsgevangen.
De gehele actie voltrekt zich in nog geen acht minuten. Missie geslaagd.