Kantel je scherm om
DefMag te bekijken.

Loading...

Terug Activeer navigatie
Activeer navigatie

Vliegen, vechten, vervoeren

Ontdek de boeiende helikopterwereld van Defensie.

Wie bij militair vliegen alleen aan F-16’s en F-35’s denkt, heeft duidelijk geen helikopterview. De Nederlandse krijgsmacht beschikt namelijk ook over een groot aantal heli’s: van de zwaarbewapende Apache-gevechtshelikopter tot de multifunctionele Chinook- transporthelikopter. Deze helikopters kunnen verticaal landen en opstijgen, blijven moeiteloos op één plek hangen en zijn bovendien inzetbaar in situaties waar soms geen enkel ander lucht- of landvoertuig kan opereren.

Defensie Helikopter Commando

Onze heli’s vervoeren wereldwijd personeel en materieel, voeren verkenningen uit en zorgen voor bescherming vanuit de lucht. Alle militaire helikopters horen bij het Defensie Helikopter Commando (DHC), dat sinds 2008 bestaat en opereert vanuit Vliegbasis Gilze-Rijen. Op deze vliegbasis staan verschillende typen helikopters:

Apache - gevechtshelikopter
Apache
gevechtshelikopter
Chinook - transport- en blushelikopter
Chinook
transport- en blushelikopter
Cougar - transport- en blushelikopter
Cougar
transport- en blushelikopter
NH-90 - maritieme transporthelikopter
NH-90
maritieme transporthelikopter
Opleiding voor gevorderden

Om helikoptervlieger te worden, doorloop je onder meer de officiersopleiding, de Elementaire Militaire Vliegeropleiding (EMVO) en een specialistische helikopteropleiding. Maar ook na het behalen van je militaire vliegbrevet ben je niet per se uitgeleerd. Zo is er exclusief voor de allerbeste vliegers en loadmasters de Helicopter Weapons Instructor Course (HWIC): een intensieve cursus die helikopterbemanningen opleidt tot wapeninstructeurs en hen op het hoogst haalbare niveau bij de Luchtmacht brengt.

Complexe operaties

De HWIC is theoretisch zwaar en de operaties zijn complex. De deelnemers specialiseren zich tijdens deze cursus onder meer in het tactisch optreden en samenwerken met eenheden van andere krijgsmachtdelen.

Het hoogtepunt van de HWIC is een twee weken durende live firing met helikopters op een militair schietterrein. Vliegers en loadmasters vuren hierbij op uiteenlopende doelen, leren aanvallen ontwijken en doelen elimineren. En niet voor niets: wie de HWIC haalt, geldt als dé heli-expert bij uitstek.

Meer weten over vliegen bij Defensie? Lees het vliegermagazine.
Vorig artikel Volgend artikel